2024 yılının ilk üç çeyreğinde Çin’de evlenen çift sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 azalarak 4,74 milyona düştü. TRT Haber’in aktardığına göre, bu düşüş, 2013 yılında 13 milyon nikahla zirve yapan evlilik sayılarının son yıllarda hızla gerilediğini ortaya koyuyor. 2022’de ise 6,83 milyona inen evlilik sayısının 2024 sonunda daha da azalması bekleniyor.
Düşen Evlilik Oranı Doğumları da Etkiliyor
Evlilik oranlarındaki bu düşüş, Çin’de doğum oranlarına da yansımış durumda. Çin nüfusu, 2022’de 1 milyar 411 milyonken 2023’te 1 milyar 409 milyona geriledi. 2022’de doğum oranlarının, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana en düşük seviyeyi gördüğü belirtiliyor. Hükümet, nüfus düşüşünü engellemek adına 2015 yılında tek çocuk politikasını kaldırarak çocuk sahibi olan çiftlere vergi indirimleri gibi teşvikler sundu. Ancak bu teşvikler, çocuk sahibi olma kararını erteleyen çiftler üzerinde sınırlı bir etki yaratıyor.
Ekonomik Zorluklar ve Artan Yaşam Maliyetleri Kararları Etkiliyor
Artan yaşam maliyetleri, Çin’de çiftlerin çocuk sahibi olma kararını doğrudan etkileyen faktörlerden biri haline geldi. Birçok çift, ekonomik belirsizlikler ve yükselen maliyetler nedeniyle çocuk sahibi olmayı erteleme ya da bu plandan tamamen vazgeçme yoluna gidiyor. Azalan doğum oranları ve iş gücü açığı ise Çin hükümetini emeklilik yaşını yükseltme ve iş gücü potansiyelini koruma yönünde yeni düzenlemeleri değerlendirmeye itiyor.
Diğer Asya Ülkeleri de Benzer Sorunlarla Karşı Karşıya
Çin’in yanı sıra Japonya ve Güney Kore gibi diğer Asya ülkeleri de benzer nüfus sorunlarıyla mücadele ediyor. Alınan önlemlere rağmen, bu ülkelerde de nüfus düşüşünü durdurmaya yönelik girişimlerden henüz istenilen sonuç alınmış değil. Çin’in ve diğer Asya ülkelerinin, nüfus düşüşünü engellemek için nasıl adımlar atacağı ise bölgeyi yakından ilgilendiren bir gelişme olarak öne çıkıyor.