Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 2025’in ilk toplantısında İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki hastanelere yönelik saldırılarını ve bölgede artan sağlık krizini ele aldı. BMGK’nın ocak ayı dönem başkanlığını üstlenen Cezayir’in Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, oturumda İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarını “endişe verici” olarak nitelendirerek Gazze’nin kuzeyinde “etnik temizlik” yapıldığını söyledi.
Cezayir’den “Ateşkes” Çağrısı
Bendjama, İsrail’in Filistin halkını sistematik olarak hedef aldığını belirterek, “Bu trajediye son vermek için birlikte hareket etmeliyiz. Bu konuda geç davranmak adaletsizliği onaylamaktır. Pasif kalmak insanlığı terk etmektir. BMGK’nın Gazze’de derhal, koşulsuz ve kalıcı bir ateşkes talep etmesinin zamanı geldi” ifadelerini kullandı.
“Uluslararası Hukuk Çiğneniyor”
Pakistan’ın BM Daimi Temsilcisi Asım İftikhar Ahmed ise uluslararası insani hukukun Gazze’deki kadar başka hiçbir yerde bu ölçüde ihlal edilmediğine dikkat çekti. Ahmed, “Hastanelerin, sağlık personelinin, hastaların ve yaralıların kasıtlı olarak hedef alınması, insani hukukun tüm ilkelerine aykırıdır ve hiçbir gerekçesi yoktur” dedi.
“Bu Soykırım Kampanyası Şaşırtıcı Ölçekte”
Ahmed, İsrail’in Gazze’deki eylemlerinin acilen hesap sorulmayı gerektirdiğini vurgulayarak, “Bu soykırım kampanyasının ölçeği şaşırtıcı. Niyeti açıkça ortada. Gazze’nin evleri, okulları, hastaneleri ve hatta kültürel mirası harabe halinde. BM ve personeli bile kurtulamadı” ifadelerini kullandı.
BMGK oturumunda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve bölgede yaşanan insani krizle ilgili acil uluslararası önlemlerin alınması çağrısında bulunuldu.